Електронні книжки: панацея, альтернатива, головний біль?

Електронні книжки на Komubook видаються багатьом хорошою альтернативою. Чи й справді це так? Вирішили викласти своє бачення цього питання. Запрошуємо усіх небайдужих до дискусії!
Картинка до блогу: Електронні книжки: панацея, альтернатива, головний біль?

Від першого ж дня запуску Komubook почали лунати поради/заклики до нас не зосереджуватися виключно на виданні паперових книжок, а то й цілком перейти на видання електронних версій. Головних аргументів звучало два: а) електронні книжки видавати набагато дешевше і, відповідно, один примірник коштуватиме значно менше; б) це дозволить скоротити час очікування для учасника, який/яка підтримали певне видання. Як сформулював це один із користувачів у листі до нас: "Кинув гроші на карточку і одразу скачав. Просто і швидко." Мушу зізнатись, що ми розглядали варіант видання електронних книжок, ще коли проєкт тільки замислювався. На жаль, тут все не настільки просто, як видається. Саме тому ми й вирішили написати цей пост із доволі контроверсійним заголовком та викласти наші міркування. Запрошуємо усіх небайдужих до дискусії. Сподіваємось, усі разом ми зможемо знайти формат, завдяки якому електронні книжки з'являться на Komubook. 

Звісно, для справжнього книголюба ніщо не може зрівнятися з насолодою взяти в руки добре видану паперову книжку, погортати свіжовіддруковані, шершаво-м'які сторінки, а після прочитання із задоволенням поставити книжку на полицю, додавши ще один плюс до своєї бібліотеки. Адже ми любимо книжки, а не просто тексти, тому візуальна, тактильна, навіть нюхова сторона питання для кожного з нас справді важлива. Але це, так би мовити, фетишистське ставлення до книжок, яке, напевне, більшості людей не притаманне. Час не стоїть на місці, багато хто вже звик читати книжки саме у цифровому форматі і вони таки справді мають свої суттєві переваги. Тому фетишистський аргумент ми не братимемо до уваги. Зосередимося на інших трьох.  

Вартість видання 

В загальній структурі вартості видання власне друк займає приблизно 25-30%, тобто електронні книжки і справді будуть дешевші, але таке зниження ціни буде не критичним. Для того, щоб просто "зайти, заплатити і скачати" роман, потрібно, щоб він вже був перекладений, відредагований, зверстаний (для електронних книг це теж потрібно) + якщо потрібні права, то ці права мають бути придбані. Можна, безперечно, "забути" про авторське право і працювати в партизанському форматі (тоді вартість видання таки суттєво знизиться), але ми щиро переконані, що в довготерміновій перспективі це погане рішення і воно матиме дуже негативний вплив на українське книговидання. Наприклад, ми дуже хотіли включити до першої черги видань на Komubook "Незносну легкість буття" Мілана Кундери, однак отримали відмову, яка, наскільки ми здогадуємось з формулювань правовласників, пов'язана з неавторизованим виданням роману в журналі "Всесвіт" 1994-року. Ми дуже не хочемо стати причиною таких відмов українським видавцям у майбутньому.

Час очікування

Власне, всупереч твердженням певної частини користувачів, видання книжок в електронному форматі не надто скоротить час очікування для тих учасників, які зробили свої внески. Книжку все одно потрібно перекласти, відредагувати, зверстати і т. д. Тобто ми потенційно зможемо зекономити якісь тиждень-два часу, які потрібні власне на друк + заберемо зі своїх плечей клопіт фізичної доставки книжок учасникам. Погодьтеся, що зважаючи на тривалість збору коштів (30-60 днів) і час, який ми беремо на підготовку видання (до 90 днів), економія в 10-14 днів є не дуже суттєвою.

Піратство

Для електронних книг це поки-що не вирішена проблема. Як не крути, але коли перед людиною стоїть альтернатива отримати щось безкоштовно, замість того, щоб хоч щось за це заплатити, то дуже багато хто обере все таки перший варіант. Звісно, будуть люди, які свідомо зроблять внесок і придбають офіційне видання, але будуть і такі, які просто скачають копію з файлообмінника чи ще звідкись, і таких буде немало. Можливо якась частина з них навіть не замислюватиметься про те, що вони роблять, або й не підозрюватиме про існування Комубук. Відтак, ми припускаємо, що зібрати необхідну суму для видання електронної версії книжки буде чи не складніше, ніж для паперової, адже в останньому випадку кожен із нас отримає унікальний фізичний об'єкт, тоді як з електронною версією ми отримуємо те, що й так з великою імовірністю зможе отримати безкоштовно одним кліком. 

Який ми бачимо з цього вихід?

Після тривалого обдумування ми прийшли до такої формули: спробувати додати електронну версію книжки як альтернативу для тих видань, для яких не потрібні права (відповідно не буде необхідності додатково їх купувати + у загальній структурі вартості таких видань вартість друку складає суттєво більший відсоток). Тих, хто віддасть перевагу електронній версії книжки, все одно доведеться чекати до закінчення терміну збору коштів (адже книжки ще не існує і її, потенційно, може й не існувати, якщо необхідна сума не назбирається). Після успішного закінчення збору коштів вони зможуть скачати свій примірник на сайті. Ми готові до такого експерименту і майже напевне його випробуємо, однак для його реалізації необхідне суттєве доопрацювання функціоналу сайту, тому така функція зможе з'явитися не раніше як за кілька місяців, коли ми плануємо запустити другу чергу видань на Komubook.

Хотілося б почути вашу думку з приводу викладеного вище. Долучайтесь до дискусії у коментарях нижче!