Які книжки читачі хотіли б бачити на “Комубук”. Результати опитування.

Як і обіцяли, публікуємо результати опитування стосовно жанрів/напрямків, які учасники та потенційні учасники хотіли б бачити на платформі.
Картинка до блогу: Які книжки читачі хотіли б бачити на “Комубук”. Результати опитування.

Результати опитування

Друзі, як і обіцяли, публікуємо результати нашого опитування стосовно жанрів/напрямків, які учасники та потенційні учасники хотіли б бачити на платформі. Загалом в опитуванні взяло участь 1279 респондентів, що, напевне, недостатньо з погляду статистики, однак достатньо для того, щоб скласти собі певне уявлення щодо преференцій наших читачів. Нагадуємо, що опитування передбачало можливість висловитись на підтримку кількох опцій одночасно, тому результат кожного окремого пункту потрібно співвідносити з загальною кількістю людей, які взяли участь в опитуванні.

За результатами опитування п’ятірка напрямків-лідерів виглядає так:

Десь очікувано найпопулярнішим напрямком виявилася сучасна перекладна література, яка отримала 54,6% голосів.

Слідом за нею з 47,3% йдуть класичні твори ХХ століття, на які загалом й орієнтувався “Комубук” від початку своєї роботи.

Третім за популярністю став жанр “Фантастика та фентезі”, за який висловились 41,2% учасників.

Четверте місце з 36% посіла пізнавальна та науково-популярна література.

Трохи несподівано на п’ятому місці опинилася “Філософія та гуманітаристика”, за яку висловилось 30,5% людей, що взяли участь в опитуванні. Решта категорій набрали менше 30% голосів. Детальніше див. нижче.

 

Які попередні висновки можна зробити з отриманих результатів?

Перше. Як показує трійка категорій-лідерів, більшість читачів усе таки віддає перевагу художній літературі. Адже навіть третій за популярністю напрямок у цій категорії обійшов за кількістю голосів найпопулярніший напрямок серед нон-фікшн літератури (41,2% проти 36%).

Другий висновок: серед учасників є великий запит на сьогочасну літературу. Зізнаємось, що до цього часу ми не брались за такі твори з двох причин. По-перше, ми самі набагато гірше орієнтуємось у цьому напрямку, що значно ускладнює вибір. По-друге, книжок такого ґатунку у світі виходить доволі багато і не завжди легко зрозуміти, що з цієї маси надрукованого є дійсно важливими художніми творами, які залишаться з читачами принаймні на десятиліття, а чия популярність зумовлена випадковими факторами або й просто вдалим маркетингом. Однак, результати опитування беззаперечно свідчать про те, що такі книжки цікаві читачам, і якщо проєкт ставить собі за мету максимізувати підтримку учасників (а ми цього прагнемо), то безумовно потрібно звернути на них більшу увагу.

Популярність “класики” (все таки друге місце) у поєднанні з доволі кволою підтримкою книжок цієї категорії, які вже були представлені на платформі, підказує нам, що зацікавленість напрямком загалом не завжди перетворюється на підтримку певної конкретної книжки. Адже авторів та творів, яких можна було б віднести до цієї категорії, доволі багато, а смаки в читачів досить різні. Це знову ж таки піднімає питання вибору спільнотою не напрямку, жанру чи категорії, а конкретної книжки, яке вже не раз згадувалося в контексті роботи платформи. “В теорії” це було б дуже правильне, можливо навіть “єдино правильне” рішення, але на практиці його зовсім не так просто зреалізувати. Як ми й обіцяли, спробуємо найближчим часом описати всі «підводні камені» такого процесу в окремому матеріалі.

Що стосується фантастики, то її популярність загалом було не важко передбачити, адже твори та автори цього жанру неодноразово згадувались навіть у коментарях до нашого відкритого листа. Але тут справа теж не настільки проста, як видається. За останній рік-півтора більш традиційні українські видавництва досить активно взялися за цю нішу. Тільки останнім часом українською вийшли твори Рея Бредбері, Станіслава Лема, Дена Сіммонса, Артура Кларка, Гаррі Гаррісона, Роджера Желязни… “Комубук” уже видав два і готує третій з найвідоміших романів Філіпа Діка, “Видавництво Жупанського” опублікувало Лавкрафта і готує повну збірку оповідань того ж таки Діка та ще один роман Сіммонса. В “КСД” готується до друку “Дюна” Френка Герберта, а у “Видавництві” Стронґовського – “Невромансер” Ґібсона. І це лише те, що ми знаємо.

Відтак, з огляду на те, що багато “гучних” імен у фантастичному жанрі вже “зайняті”, постає доволі логічне питання – що саме з того, що залишилось, варто видати? І чи не будуть ці “автори з другого десятка” занадто нішевими для більшості учасників?

Також практика збору коштів на видання романів Філіпа Діка показує, що навіть поєднання популярної ніші з не менш популярним твором і автором не гарантує успіху. Можливо вся справа в тому, що наша мета в 1000 підтримувачів загалом є занадто амбітною для країни, де середні тиражі книжкових видань складають 1500-2000 примірників? Однак саме на такій кількості ґрунтується вся “математика” проєкту… При меншій кількості вартість однієї книжки буде суттєво вищою, та й більшість правовласників може не погодитись продавати права на 200-300-500 примірників.

Щодо нон-фікшн, то як свідчать результати опитування, загалом книжки цього широкого напрямку готові підтримати суттєво менше людей. Зізнаємось, що ми очікували побачити кращі результати в таких категоріях як “Науково-популярна література” та “Бізнес-книги”, адже це саме та ніша, де зараз активно працюють принаймні кілька українських видавництв, таких як “Наш формат” та “КСД”, і, наскільки ми розуміємо, ці книжки користуються попитом. Особливо дивує низька підтримка так званої “бізнес та мотиваційної книжки”, яку випередили принаймні кілька на перший погляд “менш перспективних” жанрів (історична література, біографії і навіть арт-видання).

Популярність “Філософії та гуманітаристики” приємно здивувала, однак, знову ж таки, потрібно розрізняти “гіпотетичну підтрикму”, висловлену через голосування, та практику, адже, наприклад, наше видання “Етики” Алена Бадью в результаті змогло заручитись лише 17% підтримки.

Підсумовуючи, можна сказати, що хоча до результатів опитування не варто ставитися як до певної остаточної істини (все таки опитування не є статистично вивіреним), але загалом вони дають доволі чітке уявлення щодо загальних зацікавлень наших читачів, і ми обов’язково візьмемо їх до уваги в подальшій роботі, якщо проєкт існуватиме й надалі.

Хочемо ще раз подякувати усім за участь! Гадаємо, інформація, отримана за допомогою опитування, буде достатньо цікавою не лише для нас, але й для наших учасників.

Також нагадуємо, що зараз триває збір коштів на 3-тю чергу видань. До кінця збору коштів залишилося всього 7 днів. Підтримати видання ви можете тут.