Це шквал емоцій, ви будете щиро вражені! Вадим Яненко про книжку Стіва Брусатте «Злет і падіння динозаврів»

Вадим Яненко, відомий український палеонтолог та орнітолог, автор книжки «Прикладна палеонтологія: динозаври, мамонти та їхні пригоди після вимирання» ділиться своїм захопленням книжкою Стіва Брусатте.
Картинка до блогу: Це шквал емоцій, ви будете щиро вражені! Вадим Яненко про книжку Стіва Брусатте «Злет і падіння динозаврів»

До вашої уваги передмова до праці Стіва Брусатте «Злет і падіння динозаврів» відомого українського палеонтолога й орнітолога Вадима Яненка, автора книжки «Прикладна палеонтологія: динозаври, мамонти та їхні пригоди після вимирання», яка нещодано вийшла у видавництві «Віхола». Підтримайте видання «Злет і падіння динозаврів» і допоможіть йому вийти друком!

Цінуєте те, що ми робимо? Підтримайте проєкт на «Патреоні» або зробіть донат на довільну суму на сайті. Дякуємо!

За всю кар’єру палеонтолога я ще не зустрічав людей, які впродовж свого життя геть зовсім, хоч би трішечки, не цікавилися тваринами, що населяли Землю в минулому. Найбільше серед поціновувачів палеозвіринцю вирізняються фанати динозаврів. Воно й не дивно, адже завдяки роману Майкла Крайтона, а пізніше екранізації Стівена Спілберґа ми, діти 90-х, полюбили «Парк юрського періоду» і цих тварин як головних героїв надовго і всерйоз. А про більш молоде покоління я взагалі мовчу!

Щоби ближче познайомитися з динозаврами сьогодні достатньо зайти в будь-яку книжкову крамницю й придбати книгу про цих фантастичних тварин. Але є одне «але»… Усі ці книжки написані ніби під кальку авторами, геть далекими від палеонтології. А про те, щоби вони власноруч знайшли та викопали кістяк динозавра мова взагалі не йде! У працях цих авторів ви натрапите на багато архаїчних стереотипів про динозаврів, які сьогодні вже виглядають просто смішними, до прикладу: шкіра динозаврів була, як у сучасних плазунів, динозаври були зеленого або коричневого кольору, динозаври були холоднокровними, динозаври… і так далі, і тому подібне. Як же тоді бути? Як «докопатися» до істини і поділитися правдивою інформацією зі своїми малими «чомучками»? Загалом, усе дуже просто, проте донедавна це було не так для україномовного читача потрібно придбати й прочитати книжку, написану професійним палеонтологом, який усю свою наукову кар’єру присвятив дослідженню динозаврів! Англомовних книжок такого штибу на сьогодні достатньо, але нюанси термінології та й комфортність читання — для мене особисто — схиляють шальки терезів у бік україномовних книжок.

Я не можу навіть передати того шквалу емоцій, що стався тоді, коли мені до рук потрапила книга відомого американського палеонтолога, який зараз працює в Шотландії, Стіва Брусатте «Злет і падіння динозаврів: нова історія втраченого світу». А про те, що я буду писати вступне слово до українського перекладу цієї його праці, я і мріяти не міг!

Скажу відразу цією книгою я планував насолоджуватися, як улюбленим червоним сухим вином, але по факту проковтнув її за лічені години, а потім ще декілька тижнів ходив під враженням від прочитаного! Можливо, це стане для вас відкриттям, проте не кожен палеонтолог має хист написати доступно та цікаво про свою діяльність для пересічного читача. Стіву це вдалося на 101%!

Не хочу детально переказувати всі цікаві моменти з книги, але скажу, що вона справді коштує кожної гривні, що ви на неї витратили. Взявши до рук «Злет і падіння динозаврів», ви з головою поринете у світ раннього тріасу і познайомитеся з першими прабатьками динозаврів. Далі ви будете подорожувати разом з автором найцікавішими місцями нашої планети й досліджувати та описувати все нові й нові види динозаврів та їхніх родичів із різних куточків Землі. Ви матимете змогу занотовувати собі місця для відпусток, де можна погуляти з геологічним молотком та пошукати зуби чи інші рештки динозаврів. А найцікавіше те, що вам для цього навіть не доведеться покидати Європу! Здивовані? А як був здивований я!

Ану ж бо, підніміть руку, хто фанатіє від короля ящерів, тобто Тиранозавра-Рекса?! О, бачу вас багатенько! Так ось, для шанувальників тиранозаврів у цій книзі відведено аж два розділи (автор дуже їх полюбляє, а ще ретельно їх вивчав). Відтепер ви будете знати, як розпочався рід тиранозаврів і як він закінчився, до того ж бонусом отримаєте інформацію про те, чи жили вони в Європі.

А ще автор вам детально опише і розкладе по поличках усі необхідні складові для того, щоб вирости гігантським завроподом декілька десятків метрів заввишки і мати вагу кілька десятків тон. Виявляється, це досить просто. Ви будете щиро вражені, я вам гарантую!

Я, як орнітолог і палеонтолог, особливо вподобав розділ про сучасних динозаврів тобто птахів. Як це ви не в курсі, що птахи сучасні динозаври? Я вас вітаю тепер ви в темі! А ще ви будете здивовані тим, що перші динозаври з крилами використовували їх не для польоту чи планерування з гілки на гілку, а для зовсім інших потреб! І якщо ми вже заговорили про пернатих, то знайте, що більшість динозаврів була вкрита пір’ям, але не простим, а протопір’ям. Що це таке взагалі? Усі відповіді в книжці!

І наостанок, окрім милих історій з життя динозаврів, як-то їхній розквіт, становлення, еволюція та домінування на Землі, у книжці Брусатте не обійшлося без сумних та щемких моментів, які змогли довести до сліз навіть такого брутального, зататуйованого і бородатого палеонтолога, як я! Стів дуже детально та емоційно описав в одному із завершальних розділів останні години життя динозаврів на нашій планеті. Читати цей розділ рекомендую з великою пачкою серветок та ще більшим відерцем морозива, по-іншому ніяк! Після прочитання цієї частини ви точно знатимете, чому зникли динозаври з лиця Землі, а земноводні, плазуни, птахи та ссавці ні.

Що ж, якщо ви дочитали аж до цих рядків, то я впевнений цю книжку ви точно купите. Бо хто зможе краще розповісти про дивовижний та принадний світ динозаврів, як не фахівець, який присвятив їхньому дослідженню все своє життя?

Захопливої вам подорожі у світ мезозою!

Вадим Яненко палеонтолог, орнітолог, кандидат біологічних наук, науковий співробітник відділу палеонтології Національного науково-природничого музею НАН України. Автор книжки «Прикладна палеонтологія: динозаври, мамонти та їхні пригоди після вимирання».

Цінуєте те, що ми робимо? Підтримайте проєкт на «Патреоні» або зробіть донат на довільну суму на сайті. Дякуємо!